Θεσσαλικές πίτες: Επιθυμείτε να κάνετε παραδοσιακές πίτες για εσάς και για τα οικογενειακά ή φιλικά σας πρόσωπα; Παρακάτω βρίσκεται μία αναλυτική λίστα, με παραδοσιακές συνταγές από τη Θεσσαλία, οι οποίες θα σας λύσουν τα χέρια. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:
Θεσσαλικές πίτες: Κρεατόπιτα Λάρισας
Υλικά συνταγής για οκτώ μερίδες:
– 8 φύλλα ζύμης
– 2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο)
– 2 κιλά κρεμμύδια
– 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
– 1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι
– Αλάτι
– Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
– Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
– Ξεκοκαλίζουμε και λιώνουμε το κρέας και το κρατάμε σε ένα μπολ.
– Τα κρεμμύδια, αφού τα ψιλοκόβουμε, τα τσιγαρίζουμε σε στεγνή κατσαρόλα, τα σβήνουμε με το ζωμό από το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα.
– Προσθέτουμε το κρέας στη συνέχεια, ρίχνουμε και τον τραχανά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι που το μείγμα να απορροφήσει όλο το ζωμό.
– Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί τα πέντε φύλλα, αφού και αυτά τα βρέξουμε ενδιαμέσως με λάδι, και απλώνουμε τη γέμιση.
– Στη συνέχεια στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα και στρίβουμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά του ταψιού να σχηματισθεί ο κόθορος.
– Από πάνω καταβρέχουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό και την ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Θεσσαλικές πίτες: Τραχανόπιτα Τρικάλων
Υλικά συνταγής για δέκα μερίδες:
– 6 έως 7 φύλλα ζύμης
– 3 ποτήρια νερού γλυκό τραχανά
– 300 γραμμάρια Τυρί φέτα
– 1 φλιτζάνι λάδι
– 4 ποτήρια νερό
– αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
– Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον τραχανά μέχρις ότου αρχίζει να βράζει οπότε τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.
– Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε όλα τα φύλλα πάντα ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι.
– Αφού κρυώσει ο τραχανάς προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε το μείγμα και το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα στο ταψί.
– Γυρίζουμε στριφτά τις άκρες των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού για να σχηματισθεί ο κόθορος και το βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
– Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την πίτα σε μερίδες.
Θεσσαλικές πίτες: Μπομπότα Λάρισας
Υλικά συνταγής για οκτώ μερίδες:
– 1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού
– 1 κουτάλι γλυκού σόδα μαγειρική
– 1 κιλό άγρια χόρτα (τσουκνίδες, λάπατα, σπανάκια, παζιά κ.α.)
– 1/2 κιλό τυρί φέτα
– 350 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 2 κρεμμύδια ξερά
– Αλάτι
– Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
– Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα μαραίνουμε και αυτά μέσα στο ίδιο λάδι.
– Κατεβάζουμε τα χόρτα από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κι όταν κρυώσουν ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε το μείγμα.
– Αλείφουμε το ταψί με λάδι περισσότερο από μια απλή επάλειψη και από πάνω πασπαλίζουμε το μείγμα του αλευριού με τη μαγειρική σόδα, ώστε να καλύψει καλά το ταψί και καταβρέχουμε με νερό τόσο όσο να νοτίσει το αλεύρι.
– Στη συνέχεια στρώνουμε μια ψιλή στρώση από το μείγμα, περίπου το μισό με τα χόρτα και ξαναρίχνουμε νέα στρώση αλεύρι, νοτίζοντας το με λάδι και νερό.
– Όταν ρίξουμε και την δεύτερη στρώση του μείγματος πασπαλίζουμε από πάνω με μπόλικο αλεύρι να καλύψει τα χόρτα και την παλαμίζουμε να στρώσει.
– Ξαναβρέχουμε με λάδι και νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς επί 70 λεπτά.
Θεσσαλικές πίτες: Μπατζίνα Καρδίτσας
Υλικά συνταγής για πέντε μερίδες:
– 250 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
– 3 ποτήρια αλεύρι
– 150 γραμμάρια γιδινό βούτυρο
– 1 ποτήρι γάλα
– 1 κρασοπότηρο λάδι
– 1 ποτήρι νερό
– Λίγο ξύσμα μαγιάς
– 2 αβγά
– Αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
– Χτυπάμε τα αβγά με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το νερό που μέσα έχουμε διαλύσει τη μαγιά ανακατεύοντας διαρκώς και το τριμμένο τυρί.
– Στη συνέχεια αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, προσέχοντας μη δημιουργηθούν κόκκοι και φροντίζοντας στο τέλος να μη γίνει η ζύμη σφιχτή αλλά να είναι αρκετά μαλακή και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.
– Στρώνουμε στο ταψί λίγο βούτυρο, απλώνουμε τη ζύμη και από πάνω απλώνουμε σε μικρά κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο παντού.
– Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και μόλις αρχίζει να ψήνεται τρυπάμε την πίτα με ένα πιρούνι για να μην δημιουργηθούν φουσκάλες.
– Παλιότερα η νοικοκυρά τρύπαγε την πίτα με τα δάχτυλα γι αυτό κι ονομαζόταν μουντζωτή, από τη μούντζα (το φάσκελο).
Θεσσαλικές πίτες: Γαλατόπιτα Λάρισας
Υλικά συνταγής για οκτώ μερίδες:
– 3 φύλλα
– 1 κιλό γάλα
– 3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
– 1 αβγό
– 1 κουταλιά της σούπας κοφτή βούτυρο
– Λίγο λάδι
– 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
– Ελάχιστο αλάτι, λίγο κανέλα
Εκτέλεση συνταγής:
– Πλένουμε σε ζεστό νερό και τρίβουμε με τις παλάμες το ρύζι.
– Ετοιμάζουμε το ταψί αλείφοντάς το με λάδι και στρώνοντας τα τρία φύλλα.
– Βάζουμε το γάλα να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι που να αρχίσει να πήζει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
– Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το μισό χτυπημένο αβγό, το ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για λίγο, για να φουσκώσει.
– Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει, το απλώνουμε και από πάνω το καταβρέχουμε με το υπόλοιπο αβγό και πασπαλίζουμε με λίγο κανέλα.
– Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία περίπου στους 130 βαθμούς, για 45 λεπτά.
Πηγή: www.enimerotiko.gr