Νέα στοιχεία για τον κορονοϊό: Πόσες ημέρες επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα, το γυαλί ή το ατσάλι - celebs.gr

Breaking

Νέα στοιχεία για τον κορονοϊό: Πόσες ημέρες επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα, το γυαλί ή το ατσάλι

featured image

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το πόσο ανθεκτικός είναι κορονοϊός και τις ημέρες που μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για ως και 28 ημέρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης, ανακοίνωσαν αυστραλοί επιστήμονες τη Δευτέρα (12/10) στοιχείο που υπογραμμίζει πόσο απαραίτητος είναι ο καθαρισμός και το πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ερευνητές του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, στους 20° Κελσίου, ο SARS-CoV-2 παραμένει μολυσματικός για 28 ημέρες πάνω σε ομαλές επιφάνειες, όπως πλαστικοποιημένα χαρτονομίσματα ή το γυαλί του είδους που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται οθόνες κινητών τηλεφώνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στη Virology Journal (Επιθεώρηση Ιολογίας).

Συγκριτικά, ο ιός της γρίπης Α έχει βρεθεί πως επιζεί πάνω σε τέτοιες επιφάνειες για 17 ημέρες.

Η έρευνα του CSIRO, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριέλαβε την αποξήρανση του ιού, τη μετατροπή του σε τεχνητή βλέννα, την τοποθέτησή του σε επιφάνειες σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα δείγματα ασθενών με την COVID-19, και κατόπιν την εξαγωγή του έπειτα από περίπου έναν μήνα.

Πειράματα που έγιναν σε ελεγχόμενα, εργαστηριακά περιβάλλοντα, στους 20, τους 30 και τους 40° Κελσίου έδειξαν ότι ο χρόνος επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες μειωνόταν όσο η θερμοκρασία αυξανόταν.


«Το να επαληθευτεί για πόσο χρόνο ο ιός παραμένει πραγματικά βιώσιμος πάνω σε επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε την εξάπλωσή του και να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς την προστασία των πολιτών μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του CSIRO, ο Λάρι Μάρσαλ, σε ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά που περιέχουν τα σωματικά υγρά μπορούν εξάλλου να αυξήσουν πολύ τον χρόνο επιβίωσης του ιού.

«Η έρευνα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει να εξηγηθεί η προφανής ανθεκτικότητα και εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ψυχρά περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων ή πρωτεϊνών, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο επαρκή τρόπο τον κίνδυνο αυτό», επισήμανε ο Τρέβορ Ντρου, διευθυντής του Κέντρου Προετοιμασίας για την Αντιμετώπιση Ασθενειών στο CSIRO.

Η Αυστραλία καταγράφει αισθητά καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες πλούσιες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ως αυτό το στάδιο, έχει επιβεβαιώσει περίπου 27.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και έχει καταγράψει 898 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου πληθυσμού 25 εκατομμυρίων.

Το επίκεντρο του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Αυστραλία, η πολιτεία Βικτόρια, κατέγραψε σήμερα 15 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμό αρκετά υψηλότερο από τα 5 ή λιγότερα που οι αρχές έλεγαν πως είναι το επίπεδο στο οποίο θέλουν να φθάσουν προτού χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη, την πολιτειακή πρωτεύουσα.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, κατέγραψε έξι νέα κρούσματα μόλυνσης σήμερα, τα πέντε από τα οποία είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν και βρίσκονται σε καραντίνα.

Πηγή: www.newsbeast.gr