Β - celebs.gr

Breaking

Β

featured image

Η νέα δυναμική  των επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, αναπτύχθηκε στη Β’ Ενότητα του 3rd Athens Investment Forum με τον τίτλο «Η Ελλάδα ξανά στο ραντάρ των επενδυτών». Όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους ομιλητές, παρά το αντίξοο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημική κρίση, οι προοπτικές επενδύσεων διευρύνονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας στη χώρα ένα ισχυρό πλαίσιο επενδυτικής αξιοπιστίας.

Ειδικότερα,  στην εισαγωγική ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις  Γεωργιάδης υπογράμμισε αυτήν ακριβώς την αντίφαση: Τη στιγμή που, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης,  ο ίδιος είναι υπερήφανος «γιατί με συστηματική και εποικοδομητική δουλειά και σχέδιο», αυτή την εβδομάδα δρομολογήθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά projects.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε  στην ανακοίνωση της επένδυσης  από πλευράς  Microsoft στην Αττική, που αφορά τη δημιουργία data centers, μία επένδυση 1 δισ.  που αλλάζει όπως είπε τελείως τον επενδυτικό χάρτη για την Ελλάδα και «την καθιστούν κόμβο νέων τεχνολογιών». Για τη συγκεκριμένη επένδυση υπογράμμισε ότι επιλογή της Ελλάδας δεν έγινε με πολιτικά κριτήρια. Προηγήθηκε σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε πολλές χώρες που διαγκωνίζονταν παγκοσμίως  και η Ελλάδα κέρδισε, αποσπώντας την καλύτερη βαθμολογία. Γεγονός που καταδεικνύει, κατά τον υπουργό,  ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές».

Το επόμενο επενδυτικό project όπως τόνισε αφορά «την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας». Σε συνέχεια της πολιτικής που ασκήθηκε στο Νεώριο και τη ναυπηγική βάση της Σύρου, ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης  αναφέρθηκε στην «ανακοίνωση της οριστικής απόφασης από την DFC της Ουάσιγκτον να συμμετάσχουν στην αγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας, μέσω της εταιρείας ΟΝΕΧ και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες  την τελική τους οικονομική προσφορά,  όπου και για πρώτη φορά επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στο διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Όπως είπε, μετά από 45 χρόνια εξαιρετικά φθίνουσας πορείας της ναυπηγικής βιομηχανίας» δημιουργείται ένας ανταγωνιστικός βραχίονας στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Τρίτη σπουδαία επενδυτική είδηση που μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο πάνελ των ομιλητών ήταν εφάπαξ προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ Τέρνα για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Μία προσφορά που ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ και  κρίθηκε ιδιαιτέρως επιτυχής, καθώς όπως είπε, ήταν «πέντε φορές πάνω από το ελάχιστο τίμημα, αποτελώντας μία απτή απόδειξη ότι ο επενδυτής βλέπει σοβαρά την επένδυση». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε η κυβέρνηση μέσω των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων, που μέχρι στιγμής έχουν παράσχει 14 δισ. ρευστότητα στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα διοχετεύσουν άλλα δέκα δισ. Ανέφερε επίσης, ότι εν μέσω μίας διεθνούς κρίσης, είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι «αποτυπώνεται η τεράστια εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα. Φτάσαμε στο σημείο να σπάσουμε στο δεκαετές το 1% και μάλιστα πριν από λίγο και το 0,90%». Και μίλησε για ρεκόρ απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ όπως είπε, να δίνει τα εύσημα στη χώρα για τον τρόπο που αξιοποιεί τους πόρους του covid και ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες.  Αναφέρθηκε στον διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το 27,27% τον Ιούλιο του 2019 στο 50,56%, με στόχο η απορρόφηση να φτάσει στο 70%.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης  τόνισε πως «σεβόμαστε και το χρήμα και τον χρόνο των επενδυτών».

Ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι: «οδήγησε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, στην απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες».

Οσον αφορά το πώς διαμορφώθηκε το τοπίο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σε σχέση με την πανδημία, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ανέφερε, ότι  η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία, γιατί είχε στιβαρή βάση και δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα: «Δεν παράγουμε πρώτες ύλες, αλλά διαθέτουμε 29 υπερσύγχρονες μονάδες,  που παράγουν τελικό προϊόν», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε εκατομμύρια ασφαλισμένους της χώρας να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αναδεικνύοντας τον μεγάλο κοινωνικό ρόλο που έχει εκ των πραγμάτων η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πέραν του κοινωνικού της ρόλου,  ο κ. Τρύφων κατέγραψε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον κλάδο,  αναφέροντας, ότι «έχουν κατατεθεί 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ως αποτέλεσμα της ορθής απόφασης για συμψηφισμό του clawback με αντισταθμιστικές επενδύσεις του κλάδου».

Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες εξήγησε ότι «έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική δυναμική στην κοινωνία» και πως εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθούν πάνω από 200 εκατομμύρια σε επενδυτικές προτάσεις. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για τις νέες σταθερές που δημιουργούνται στο οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας της νέας πραγματικότητας που επιβάλλει η πανδημική κρίση , τονίζοντας ότι απαιτείται η χάραξη μία εθνικής πολιτικής σε συντεταγμένη βάση, ούτως ώστε «τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα να αξιοποιηθούν σωστά με μόνιμες θέσεις εργασίας,  με παύση brain drain, με μόνιμες θέσεις εργασίας, με ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να υπάρξει δυναμική εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, με προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».


Το μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου  της Onex Group,  κ. Πάνου Ξενοκώστα, μετέφερε το στέλεχος της εταιρείας κ. Δήμητρα Κουέλα. Του μηνύματος προηγήθηκε βίντεο από τα ναυπηγεία Νεωρίου, που ανέδειξαν το πριν και το μετά της επένδυσης. Με εντυπωσιακά πλάνα αναδείχτηκε πως την εικόνα της εγκατάλειψης διαδέχτηκε μία δυναμική επένδυση, μοχλός ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.  Ο κ. Ξενόκωστας στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην προσάρτηση στον όμιλο ΟΝΕΧ των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του αμερικανικού DFC στα πλαίσια εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας. Κατέγραψε την προσωπική προσπάθεια του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη για την επένδυση όπως και του υφυπουργού κ. Παπαθανάση, «για τη συμβολή τους σε ένα κλάδο που βρισκόταν σε κατάσταση θανάτου επί δεκαετίες και για το μικρό θαύμα που έχει συντελεστεί και ανέτρεψε στερεότυπα μία μεγάλης περιόδου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη, ότι η νέα επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, χαίρει της αμέριστης στήριξης στου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζ. Πάιατ, αλλά και των υπολοίπων μελών της αμερικανικής πρεσβείας.  Για το νέο επενδυτικό όραμα  που αναπτύσσει η εταιρεία, είπε, ότι η δημιουργία του μεγαλύτερου παίκτη μέσω της ενοποίησης των τριών ναυπηγείων αποτελεί μονόδρομο, ώστε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σχήμα να ανταπεξέλθει στις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, ώστε τα νέα ναυπηγεία να επισκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν», Υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι να κυριαρχήσουν στον τομέα της  εμπορικής ναυτιλίας με τον επαναπατρισμό χιλιάδων εργαζομένων. Όπως επίσης και στον τομέα  των νέων κατασκευών για αμυντικά πλοία, τόσο του ελληνικού πολεμικού όσο και του αμερικανικού όσο και άλλων συμμαχικών στόλων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν σε δεσπόζουσα θέση στον τομέα των ενεργειακών υποδομών της περιοχής και των νέων τεχνολογιών, ως διεθνές κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών «έχουμε δρομολογήσει μία σειρά ενεργειών και επενδυτικών σχεδίων βάζοντας τις υποδομές των ναυπηγείων να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα».

«Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εκτός ων ραντάρ των επενδυτών» τόνισε ο CEO της Fraport Greece κ. Alexander Zinell, «αλλά θύμα κάποιων συνθηκών» όπως είπε. Ο κ. Zinell αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο που έχει τρέξει η Fraport στα  αεροδρόμια που διαχειρίζεται, και αναφέρθηκε στη λειτουργική πορεία αυτού του σχεδίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποκόμισε πόρους 1,8 δισ. κατά το στάδιο της πρώτης παραχώρησης, ενώ η ωφέλεια για το ελληνικό κράτος μέχρι το 2057 θα ανέλθει στο ποσό των 10 δισ., υπογραμμίζοντας  ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «την αποκρυστάλλωση μίας σωστής ΣΔΙΤ» που έχει ήδη δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας, με δυναμική προοπτική για ακόμη περισσότερες. Αναφέρθηκε στη δομική αλλαγή της εικόνας των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, και εξήγησε ότι απέμειναν τρία ακόμη αεροδρόμια προς ολοκλήρωση: αυτά της Κω, της Σαντορίνης, και της Θεσσαλονίκης. Για το τελευταίο μάλιστα ανέφερε ότι «είναι ένα ορόσημο» και πως είναι εξαιρετικά περήφανος για το εν λόγω έργο και τις εγκαταστάσεις του, και επεσήμανε ότι η επιχειρηματική δυναμική του δεν είναι μονοσήμαντη, όπως βεβαίως και των άλλων αεροδρομίων. «Δημιουργούμε χώρο για την ανάπτυξη και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προσεγγίζοντας νέες επιχειρήσεις: «Με τη συνεργασία και των τοπικών κοινοτήτων, με παίκτες του τουρισμού, θέλουμε να επεκτείνουμε το χώρο που καταλαμβάνουμε στον παγκόσμιο χάρτη. Να γίνουμε καταλύτες». Αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων αερομεταφορέων όπως οι απευθείας πτήσεις από την Κίνα για Σαντορίνη και Χανιά». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Zinell μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Θα υπερβούμε σε επίπεδο κίνησης την προ-covid εποχή. Η ώρα έχει σημάνει για επενδύσεις».

Ο Managing Director της BlackRock  κ. Πασχάλης Μπουχώρης , αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες, με δεδομένο ότι αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικότητας, όπως είπε.  Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως οι τράπεζες θα διαχειριστούν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας «ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στην ποιότητα των δικών τους χαρτοφυλακίων αλλά και παρέχοντας ρευστότητα σε όσους έχουν ανάγκη αξιοποιώντας τα εργαλεία τόσο της κυβέρνησης όσο και τη ΕΕ για να στηριχτεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και οι θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε ως κρίσιμη επίσης, την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων διαχείρισης του ενεργητικού τους που έχουν σε εξέλιξη οι τράπεζες,  κυρίως με προγράμματα τιτλοποιήσεων αλλά και την επιτυχή διενέργεια των πανευρωπαΪκών stress test που θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο μισό του έτους. Ο Managing Director της BlackRock τόνισε ότι οι επενδυτικές προοπτικές είναι άμεσα συνυφασμένες με τις διεθνείς εξελίξεις: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς δημοσιονομικές παρεμβάσεις για 11,5 τρισ. και πρωτοφανή στην ιστορία παροχή ρευστότητας. Τα παραπάνω όπως είπε, συνιστούν αντίρροπες δυνάμεις για την παγκοσμιοποίηση όπως την έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες ισορροπίες».

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε). κ. Κώστας Μακέδος, στην παρέμβασή του ανέφερε, ότι η πανδημική κρίση θα λειτουργήσει ως επιταχυντής νέων επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, λόγω  και της ενεργοποίησης των πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης που θεσμοθέτησε η Κομισιόν. Υπογράμμισε ότι πυξίδα για την επενδυτική δραστηριότητα της χώρες θα πρέπει να είναι οι αλλαγές που επιβάλλει σε όλες τις γραμμές παραγωγής η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που εγκαθιδρύθηκε ως απότοκος της κλιματικής κρίσης. Επ’ αυτού είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο με τους στόχους που έθεσε περί κλιματικής ουδετερότητας. Εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετέχει με αξιώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνιστικό σύστημα και να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρξει ένα υγιές οικοσύστημα για την απορρόφηση των πόρων που έρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.  Με σημεία αναφορά την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η χώρα όπως είπε μπορεί να προάγει ένα σύνολο πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλα ενεργειακά project, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, συστήματα έξυπνων πόλεων και επενδύσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.   Τόνισε επίσης, ότι το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε , παρακολουθεί και συντονίζεται με τις νέες εξελίξεις, δίνοντας προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μάλιστα  αποκάλυψε, ότι εν μέσω lockdown, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε,  εξέδωσε 5.500 χιλιάδες εγγυητικές επιστολές παρέχοντας ρευστότητα σε 5.500 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Πηγή: www.newsbeast.gr