Η υγρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διασπορά των σωματιδίων του κορονοϊού, όπως διαπίστωσαν Ιάπωνες ερευνητές, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε συνθήκες υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χρήση αφυγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός χώρων μέσω των παραθύρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και από το πανεπιστήμιο του Κόμπε.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν την εκπομπή και την ροή των σωματιδίων του ιού από μολυσμένους με κορονοϊό ανθρώπους σε διάφορους εσωτερικούς χώρους, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.
Supercomputer Fugaku will be used to help fight against COVID-19 | RIKEN https://t.co/pneqQbaWQs
— Dr F Tétard Matricule 1620 (@NACREspirale) October 14, 2020
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης των σωματιδίων αερολύματος.
Άλλα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πελάτες εστιατορίων και καφέ κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιον που κάθεται από την δική τους πλευρά αντί από κάποιον που κάθεται απέναντί τους και ότι ο αριθμός εκείνων που συμμετέχουν σε χορωδίες θα πρέπει να περιοριστεί. Επιπλέον, θα πρέπει στις χορωδίες να υπάρχει απόσταση μεταξύ των χορωδών.
Ειδικοί του τομέα υγείας συμφωνούν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτό τον μήνα ανακοινώνοντας ότι το παθογόνο μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.
Η ερευνητική ομάδα του Riken υπό τον Μακότο Τσουμποκούρα χρησιμοποίησε στο παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προσομοιώσει τις συνθήκες μετάδοσης του ιού μέσα στα τρένα, σε εργασιακούς χώρους και σε σχολικές τάξεις.
Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ανοίγοντας τα παράθυρα στα επιβατικά τρένα αυξάνεται ο αερισμός κατά δύο με τρεις φορές μειώνοντας την συγκέντρωση περιβαλλοντικών μικροβίων.
Πηγή: www.newsbeast.gr