Στις 17 Ιανουαρίου 2022 η εταιρεία Coca-Cola 3E εξέδωσε μια ανακοίνωση διά της οποίας αρνείται κάθε σχέση με πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα. Τα πρόσωπα αυτά είναι οι δύο υιοί Λεβέντη, ο Βασίλης και ο Ευαγόρας. Η ανακοίνωση της εταιρείας ήταν η εξής: «Σχετικά με πρόσφατες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ιδιοκτησιακή, μετοχική ή διοικητική σχέση της εταιρείας μας με τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση. Όλοι εμείς, στην Coca-Cola 3E, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας».
[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Το έκανε με τον μαθητή της: Σάλος με 23χρονη γυμνάστρια μετά τον σχολικό χορό
Ανταποκρίνεται, όμως, στην αλήθεια η ανακοίνωση της γνωστής εταιρείας; Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος από τους συντάκτες της ανακοίνωσης; Ερευνώντας το μετοχολόγιο και αναζητώντας τις συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της Coca-Cola, εντός και εκτός Ελλάδος, ανακαλύπτουμε τα εξής: Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola HBC AG η οποία εδρεύει στη Ζυρίχη συμμετέχουν εκπρόσωποι των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ. Παρακάτω, δε, στην απεικόνιση του μετοχολογίου, η οικογένεια Λεβέντη συνολικά φαίνεται να διαθέτει το 23,3% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εταιρείας. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η αμερικανική (πρεσβύτερη μητρική) εταιρεία, η Coca-Cola Company, διαθέτει και αυτή το 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι υπόλοιπες μετοχές είναι υπό ελεύθερη διαπραγμάτευση στη χρηματαγορά. Γιατί, λοιπόν, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του «ελληνικού υποκαταστήματος» και όχι από τα κεντρικά της Ζυρίχης; Μήπως διότι τα ονόματα των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ φιγουράρουν σε όλο τους το μεγαλείο στη μητρική της Ζυρίχης, αφού εκεί εδρεύει το διεθνές εταιρικό σχήμα, που έχει και τα περισσότερα οφέλη και τα περισσότερα προνόμια; Παίζουν με τους τίτλους, τα εταιρικά σχήματα και την εντοπιότητα ή μη των επιχειρήσεων, που ανήκουν ωστόσο στους ίδιους ανθρώπους και στις ίδιες οικογένειες; Ή μήπως τελικά παίζουν, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας;
Δεν είμαστε από εκείνους που θεωρούν πως οι προκλητικές, παραβατικές και παράνομες ενέργειες μελών μιας επιχειρηματικής οικογένειας πρέπει να «φορτώνονται» αυτόματα στις εταιρείες όπου αυτές οι οικογένειες συμμετέχουν.
Αρκεί αυτές οι εταιρείες να ξεκαθαρίζουν αμέσως και δημοσίως ποιος είναι ποιος και ποια είναι τα μέλη των οικογενειών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη λειτουργία τους. Οφείλουν οι εταιρείες να ξεκαθαρίζουν πάραυτα αν και κατά πόσον οι υπεύθυνοι για μια παράνομη και ειδεχθή ενέργεια ανήκουν ή όχι στο εταιρικό δυναμικό τους. Απλά πράγματα.
Δεν συνέβη, όμως, κάτι ανάλογο με την ανακοίνωση στην Αθήνα της Coca-Cola 3E. Δεν ξεκαθαρίζεται ποιος εκ των μελών της οικογενείας Λεβέντη είναι υπεύθυνος και ποιος δεν φέρει καμία απολύτως εταιρική ευθύνη. Διότι, αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο μετοχολόγιο της Coca-Cola, θα αντιληφθεί αμέσως πως το 23,3% ανήκει στην «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ». Δηλαδή στην ευρύτερη οικογένεια. Οι πολίτες, η κοινωνία, δεν γνωρίζουν τι μπορεί να σημαίνει «οικογένεια Λεβέντη και «ποιους καλύπτει ή δεν καλύπτει».
Και κάτι ακόμη που είναι εξίσου σοβαρό. Πέρασαν πολλά εικοσιτετράωρα από τότε που η Σταρ Ελλάς Ραφαέλα Πλαστήρα αποκάλυψε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο πως της ζητήθηκε να κοιμηθεί με τον ιδιοκτήτη της Coca-Cola προκειμένου να της δώσουν sponsoring. Η καταγγελία έγινε δημόσια. Δεν θα έπρεπε η εταιρεία Coca-Cola να εκδώσει κάποια ανακοίνωση; Ένας τέτοιος κολοσσός με ανάλογη εταιρική ευθύνη θα μπορούσε να προσπεράσει χωρίς σχόλιο ή τοποθέτηση μια τόσο σοβαρή κατηγορία; Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η περίεργη και δυσεξήγητη «σιγή ασυρμάτου»;
Αλλά ας μη μείνουμε μόνον στις λέξεις. Ας προχωρήσουμε λίγο παρακάτω. Διερωτώμεθα αν η ανακοίνωση της Coca-Cola, η οποία έτυχε μαζικής αναπαραγωγής από τα «φίλια» προς την οικογένεια Λεβέντη ΜΜΕ, είδε το φως της δημοσιότητας μόνον και μόνον για να ρίξει στάχτη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Διότι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα και τις εκθέσεις, τα μετοχολόγια και τις αναλύσεις, η Coca-Cola, είτε ως 3Ε είτε ως HBC AG, είναι το ίδιο και το αυτό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει σχέση των εταιρειών αυτών με το όνομα και την οικογένεια Λεβέντη; Αν ναι, ας μας το δηλώσουν. Αν όχι, ας μας ενημερώσουν αρμοδίως. Όμως, τα χαρτιά και οι αναφορές επιμένουν. Αν ανατρέξει κανείς και στις επικαιροποιημένες εκθέσεις για τα δρώμενα και τα στοιχεία που αφορούν την Coca-Cola, διαπιστώνει την ουσιαστική και όχι μόνον τη συμβολική ή τυπική παρουσία της οικογένειας Λεβέντη στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι του διεθνούς αυτού κολοσσού. Δείτε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola HBC AG και στη συνέχεια τα ποσοστά των κύριων μετόχων:
Παρακάτω απεικονίζεται η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στη χρηματαγορά του Λονδίνου στις αρχές του 2022 (1η Ιανουαρίου) όσον αφορά τις εισηγμένες εταιρείες με δραστηριότητα σε μη αλκοολούχα ποτά. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση αναφέρεται στην αριστερή τελευταία στήλη. Στην προτελευταία στήλη απεικονίζονται οι ημερήσιες διακυμάνσεις.
Τα «μυστικά της Δήλου» και ο εναγκαλισμός με την υπουργό Πολιτισμού
Την ημέρα που συνελήφθη ο ένας εκ των δύο γόνων της οικογενείας, ο Βασίλης Λεβέντης, ως ύποπτος για τον βιασμό της Γεωργίας Μπίκα, η μητέρα του πήρε το πρώτο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ήλθε σε επαφή με την ελίτ της πόλης, η οποία της υπέβαλε τα σέβη της. Στις μεγάλες και ισχυρές οικογένειες οι ρόλοι είναι διακριτοί. Η κυρία Ασπασία Λεβέντη επωμίστηκε, λοιπόν, την πολιτιστική πλευρά του αρχιτεκτονήματος των οικογενειών Λεβέντη – Δαυίδ. Η κλασική συνταγή που ακολουθείται διεθνώς προβλέπει το στήσιμο ενός Ιδρύματος με πολιτιστικές δραστηριότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ίδρυμα πήρε το όνομα «International Foundation of Greece». Η κυρία Ασπασία Λεβέντη κλήθηκε να κινήσει τα νήματα.
Οι πάντες θα ανέμεναν το προφανές. Να εκταμιευθούν κάποια ποσά, κάποιες δωρεές από τα ταμεία των ισχυρών οικογενειών για να προικοδοτηθεί το «Ίδρυμα». Αντ’ αυτού, οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να αντλήσουν κεφάλαια από τρίτους οργανώνοντας εκδηλώσεις και «happenings». Αντί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όπως το συνήθιζαν οι εθνικοί δωρητές το πάλαι ποτέ, τελικά «έβαλαν στο χέρι» το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Η τελευταία, όπως το συνηθίζει, έσπευσε να εναγκαλιστεί τις «πρωτοβουλίες» του Ιδρύματος της κυρίας Λεβέντη για το Μουσείο της Δήλου. Οργανώθηκε και ταξίδι στο ιερό νησί εν είδει σχολικής εκδρομής. Τελικά, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψαν όλο το παρασκήνιο. Διαβάστε εδώ το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ζούγκλας» λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση της περιπέτειας της Γεωργίας Μπίκα.
Αντιδρώντας στο δημοσίευμα και στις καταγγελίες, η υπουργός Λίνα Μενδώνη εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας στέλνει στο πυρ το εξώτερον τα όσα είχαν ειπωθεί και συμφωνηθεί στη Δήλο. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, η υπουργός δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ταυτόχρονα και την υπόθεση Λιγνάδη και την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα. Προτίμησε να απεμπολήσει τις χθεσινές «φιλίες» για να εξορκίσει πιθανές εμπλοκές. Λίγο αργά το σκέφτηκε, ωστόσο.
Κάποια στιγμή φθάνει αναπόφευκτα η ώρα του απολογισμού. Τότε σημασία θα έχουν οι λεπτομέρειες. Οι αλήθειες δεν κρύβονται ούτε στα πλέον «σκιερά» μέρη του Διαδικτύου. Οι πληροφορίες είναι εκεί. Αρκεί να αλιευθούν και κάποιος να τις επεξεργαστεί. Η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα δεν είναι μια απλή ιστορία. Οδηγεί αναπόφευκτα σε πολύπλοκα δημοσιογραφικά μονοπάτια με στόχο την αποκάλυψη της πραγματικότητας όσο και εάν αυτή ανατρέπει όσα με τόσο κόπο το… «σύστημα» επιχείρησε να θωρακίσει και να τα θέσει σε στεγανά.
Το προφίλ της Coca-Cola και η καθολική εμπλοκή των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ
Μια διεθνής αυτοκρατορία η οποία περιλαμβάνει την πρεσβύτερη μητρική εταιρεία της Coca-Cola, την «The Coca-Cola Company», η οποία κατέχει το 23,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Coca 3E ή αλλιώς Coca-Cola HBC AG, η οποία εδρεύει στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει και η Kar-Tess Holding, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο και η οποία είναι βασικός μέτοχος της Coca-Coca 3E ή αλλιώς Coca-Cola HBC AG και η οποία επίσης κατέχει 23,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Το υπόλοιπο περίπου 54% του μετοχικού κεφαλαίου αποτελείται από ελεύθερες μετοχές.
Η «αρχιτεκτονική» όμως της Coca-Cola δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η Kar-Tess, με έδρα το Λουξεμβούργο, με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου σε μια άλλη εταιρεία, η οποία επίσης εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η εταιρεία αυτή ονομάζεται Boval. Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, η Boval κατέχει άμεσα το 23% της Coca-Cola 3E. Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Διότι και στα δύο Διοικητικά Συμβούλια, της Boval και της Kar-Tess, συμμετέχουν δύο πρόσωπα-κλειδιά: ο Αναστάσιος Γεωργίου Δαυίδ και ο Αναστάσιος Ιωάννης Λεβέντης. Το οικοδόμημα αρχίζει να γίνεται λαβυρινθώδες.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σε επίπεδο ηγεσιών του διεθνούς επιχειρηματικού κολοσσού, ας ρίξουμε μια ματιά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μη εκτελεστικός πρόεδρος τόσο στην Coca-Cola HBC AG όσο και στην Coca- Cola Hellenic Bottling Co SA είναι ο Αναστάσιος Γεωργίου Δαυίδ. Ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος της κρατικής οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας της κυπριακής κυβέρνησης, είναι αντιπρόεδρος της Eagle Enterprises SA, αντιπρόεδρος της Alpheus Advisors ΑΕ και αντιπρόεδρος της 3V SA. O Αναστάσιος Γεωργίου Δαυίδ είναι, επίσης, μέλος σε άλλα έξι Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων εταιρειών.
Έχει σημασία να αναφερθεί πως ο Αναστάσιος Γεωργίου Δαυίδ μέχρι πρόσφατα διατηρούσε τη θέση του προέδρου της Navios Corp. (Connecticut USA) και του Principal (επικεφαλής) της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας Pricewaterhouse Coopers LLP.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, στο Διοικητικό Συμβούλιο λοιπόν της Coca-Cola HBS AG ή αλλιώς Coca-Cola 3E συμμετέχουν οι εξής:
Αναστάσιος Γεωργίου Δαυίδ, μη εκτελεστικός πρόεδρος
Zoran Bogdanovic, εκτελεστικός διευθυντής
Bruno Pietracci, μη εκτελεστικός διευθυντής
Αναστάσιος Ιωάννης Λεβέντης, μη εκτελεστικός διευθυντής
Χριστόδουλος Robert C Λεβέντης MBA μη εκτελεστικός διευθυντής
Robert Ryan Rudolph, μη εκτελεστικός διευθυντής
Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην επίτροπος, πρώην υπουργός. Ανεξάρτητη, μη εκτελεστική διευθύντρια
Olusola Adejoke David – Borha MBA ανεξάρτητη μη εκτελεστικός διευθυντής
Αλεξάνδρα Τ. Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου MBA ανεξάρτητη μη εκτελεστική διευθύντρια
Reto Francioni PhD Senior μη εκτελεστικός διευθυντής
Charlotte J Boyle ΜΒΑ ανεξάρτητη, μη εκτελεστική διευθύντρια
Προσέξτε. Τα επώνυμα «Δαυίδ» και «Λεβέντη» αναφέρονται δίπλα από ονόματα μελών του ΔΣ τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς. Δίπλα τους βλέπουμε πρόσωπα γνωστά λόγω της πολιτικής ή οικονομικής δραστηριότητάς τους, όπως την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου φέρ’ ειπείν.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Σκάνδαλο στο Survivor! Χαμός με το… βαθύ λαρύγγι – Οι παίκτες έμαθαν όσα λέγονται στην Ελλάδα
[/expander_maker]