Η Φινλανδία μπορεί να είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου τουλάχιστον στην επιφάνεια. Γιατί η κρυφή υπόγεια πόλη του Ελσίνκι λέει μια διαφορετική ιστορία…
Κάτω από την πρωτεύουσα, υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο αποθηκών και τούνελ που απλώνεται σε όλη την πόλη.
Υπάρχουν περισσότερα από 5.000 καταφύγια στο Ελσίνκι -αρκετά για να προστατεύσουν περισσότερο από το σύνολο του πληθυσμού της πόλης- και περισσότερα από 50.000 καταφύγια σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Άμυνας του Ελσίνκι.
Τα υπόγεια καταφύγια κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, ενώ οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας έχουν αναθέσει ανασκαφές πάνω από 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων κάτω από το έδαφος.
Σε αυτόν τον χώρο μπορεί να σταθμεύσουν 50.000 λεωφορεία. Οι πόρτες εισόδου των καταφυγίων, δε, έχουν τέτοιο πάχος που ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης προστατεύουν τον κόσμο.
«Υπάρχει μια αίσθηση ότι πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος. Μπορεί να μην είναι αυτή η γενιά ή η επόμενη γενιά, αλλά η Ρωσία είναι πιθανό να επιτεθεί στη Φινλανδία με κάποιον τρόπο», δήλωσε ο Charly Salonius-Pasternak, κορυφαίος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
Καθώς τόσος χώρος μένει ανεκμετάλλευτος, η πόλη του Ελσίνκι μετέτρεψε ορισμένα από τα καταφύγιά της σε χώρους καθημερινής δημόσιας χρήσης.
Υπόγεια χαρά, γήπεδα και πισίνες
Υπάρχει μια υπόγεια παιδική χαρά, ένα καταφύγιο που λειτουργεί και ως γήπεδο χόκεϊ, ακόμη και μια υπόγεια πισίνα.
Έτσι είναι να είσαι γείτονας της Ρωσίας. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 1.340 χλμ. και μια μακρά, περίπλοκη ιστορία.
Για δεκαετίες, η Φινλανδία επέλεξε να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.
Ως αποτέλεσμα, η Φινλανδία έπρεπε να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Έτσι, δεν είναι μόνο τα καταφύγια- η στράτευση εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για τους άνδρες και η χώρα έχει περίπου 900.000 εφέδρους.
«Πρέπει να φροντίζουμε τους πολίτες, αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχουμε αυτό το σύστημα», δήλωσε ο Tomi Rask, εκπαιδευτής του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας του Ελσίνκι.
Αλλά τα ίδια τα σενάρια για τα οποία η Φινλανδία έχει περάσει χρόνια προετοιμασίας διαδραματίζονται τώρα στην Ουκρανία, όπου κάποιοι ζουν υπόγεια εδώ και εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, η Άννα Λεχτίραντα, η υπεύθυνη επικοινωνίας στον δήμο του Ελσίνκι, ξεκαθαρίζει ότι οι Φινλανδοί δε θα «κάνουν πίσω» λόγω απειλών. «Ως χώρα σε ουδέτερη ζώνη αισθανόμασταν πάντα ότι έπρεπε να προστατευτούμε και θα το κάνουμε» τόνισε ειδικότερα.
«Τα υπόγεια καταφύγια χτίζονται, καθώς έχουμε την εμπειρία του Σοβιετοφινλανδικού πολέμου του 1939 και του Β’Παγκοσμίου. Όλοι έχουμε γνωστούς και συγγενείς που υπέφεραν από τραύματα αυτού του είδους» συμπλήρωσε. Στα υπόγεια αυτά περιλαμβάνονται καφετέριες, γήπεδα, πίστες καρτ, πάρκινγκ και χιλιάδες κουκέτες.