Μετά τον πύραυλο προς την Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζουν την Τουρκία για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου - celebs.gr

Breaking

Μετά τον πύραυλο προς την Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζουν την Τουρκία για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου

featured image

Την σκιά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και  μετά την εκτόξευση του  βαλλιστικού πυραύλου Tayfun που έχει εμβέλεια τα 561χλμ  από τους γείτονες μας προς την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει σήμερα μέρος στην σύνοδο κορυφής που ξεκινάει στις Βρυξέλλες με θέμα την ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα  πριν από την έναρξη της συνόδου ενώ αύριο κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να αναφερθεί  περιγραφικά το θέμα της Τουρκίας, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων.

Οι πληροφορίες λένε ότι η απειλητική  στάση της Τουρκικής πλευράς  έναντι της Ελλάδας έχει θορυβήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένο ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν σύμμαχοι και εταίροι είναι εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία  να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Σε αυτή την περίπτωση σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι οι διαστάσεις που θα πάρει ένα τέτοιο γεγονός θα είναι απρόβλεπτες, στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και της Ευρώπης.

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική  πιέζουν την Άγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους και να ανοίξει «κανάλια» επικοινωνίας.

Σε αυτό το κλίμα φέρεται να κινήθηκε και η συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Ιμπραΐμ Καλίν στην Κωνσταντινούπολη και στο ίδιο κλίμα εντάσσεται πιθανώς και η επικείμενη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα.

Στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιέσεις αυτές μπορούν να φέρουν κάποια αποτελέσματα. Σε αυτή την λογική εντάσσουν μάλιστα το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε συνάντηση από τον Έλληνα ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Εκεί τονίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.


Παρ όλα αυτά η Αθήνα παρακολουθεί στενά όλες τις δηλώσεις και καταγράφει όλες τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου εάν χρειαστεί να πιστοποιήσει την υποκριτική στάση των γειτόνων μας. Άλλωστε στο υπουργείο Άμυνας γνωρίζουν πολύ καλά  ότι οποιαδήποτε στιγμή η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο  με  παρενόχληση ελληνικού αλιευτικού σκάφους στο Ανατολικό Αιγαίο , ή με   την απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στον Έβρο .

« Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την Πράγα, η Τουρκία έχει μια αντιφατική στάση. Από τη μια έχουμε τον Υπουργό Άμυνας, κ. Akar, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Εκπέμπει αυτά τα μηνύματα, τα είπε και με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Φάνηκε να αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτή η προκλητική τακτική της Τουρκίας. Από την άλλη, έχουμε τη συνέχιση μιας συμπεριφοράς κλιμάκωσης και πρόκλησης. Είτε από τον κ. Bahçeli, είτε με γεγονότα, όπως το απαράδεκτο περιστατικό βαρβαρότητας με τους ανθρώπους που ξεγύμνωσαν στον Έβρο και τους έσπρωξαν κακοποιημένους προς την ελληνική πλευρά» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου .

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να κάνει πράξη το θέμα των Ευρωπαϊκών κυρώσεων που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσής λέγοντας ότι η κοινή δήλωση των «27» της ΕΕ για την Τουρκία τον Μάρτιο του 2021 επαναλαμβάνει το μήνυμα που είχε περάσει και από προηγούμενες Συνόδους Κορυφής , για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-µελών της ΕΕ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι η επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα -στις 27 Οκτωβρίου- πέρα από τα εξοπλιστικά θα έχει στην ατζέντα και το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας.