Η νέα “παγωμένη” αντίληψη που έχουν οι νέοι απέναντι στα social media έχει προκαλέσει αμηχανία στους μεγαλύτερους και κερδίζει έδαφος – τι σημαίνει αυτό και ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτήν την τάση;
Εάν βρεθείς ποτέ σε κατάσταση όπου συζητάς με κάποιον νεότερο και εκείνος… σου ρίχνει ένα κενό βλέμμα, χωρίς καμία αντίδραση, μην το πάρεις προσωπικά. Πιθανώς να ήσουν μάρτυρας της πιο δημοφιλούς συμπεριφοράς της Γενιάς Ζ: τη λεγόμενη “παγωμένη ματιά”, η οποία έχει γίνει viral στο TikTok και προκαλεί εκνευρισμό σε Millennials, Boomers και γενικά σε όλους όσους είναι άνω των 25.
Αναφερόμαστε σε μια απλανή, αδιάφορη και αποστασιοποιημένη έκφραση που, σύμφωνα με τους νέους, χρησιμοποιείται συνειδητά όταν ένας μεγαλύτερος ηλικιακά άνθρωπος κάνει κάτι που τους φαίνεται εκνευριστικό, παράλογο ή απλώς “cringe”.
Αντί να απαντήσουν ή να ανακινήσουν διενέξεις, παραμένουν σιωπηλοί και σε κοιτούν.
@thisisjenae♬ original sound – jenae
Η προέλευση της τάσης είναι τα βίντεο στο TikTok, πάνω απ’ όλα από νέους που εργάζονται σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, οι οποίοι καταγράφουν τη στιγμή που ένας πελάτης –συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας– τους κάνει μια παράλογη παραγγελία. Αντί να αντιδράσουν, παραμένουν παγωμένοι, με ένα βλέμμα γεμάτο αδιαφορία ή κριτική διάθεση.
Ένα από τα βίντεο που ξεχώρισαν είναι αυτό της TikToker @thisisjenae, που μοιράζεται την εμπειρία της με πελάτη που παραπονέθηκε ότι το παγωμένο τσάι του ήταν… πολύ κρύο! «Δεν ξέρω τι περιμένουν από εμάς. Φυσικά και θα σας κοιτάξω έτσι!», αναφέρει στο viral βίντεό της που έχει κερδίσει πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές.
@cacakaleb #genz #work #relatable #fy ♬ original sound –
Οι Millennials και οι Boomers αντιδρούν με ένταση σε αυτή την συμπεριφορά, θεωρώντας ότι πρόκειται για αγένεια και έλλειψη επαγγελματισμού. «Δεν γίνεται να σου λέω καλημέρα και να με κοιτάς όπως αν ήμουν αδιάφορος», τονίζει ένας χρήστης σε άλλο βίντεο.
Πολλοί επισημαίνουν πως αυτή η ματιά δεν είναι κάτι νέο. Όλοι έχουν την εμπειρία να τη συναντούν σε πελάτες και υπαλλήλους όλων των ηλικιών. Ωστόσο, σήμερα έχει ονομαστεί, κατηγοριοποιηθεί και “ανήκει” στη Γενιά Ζ.
Φαίνεται πως αυτή η συμπεριφορά αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη πραγματικότητα: η Γενιά Ζ δεν υιοθετεί τις ίδιες κοινωνικές συμβάσεις. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να προσποιούνται ή να είναι “ευγενικοί” όταν αισθάνονται αδικημένοι ή παράλογα αντιμετωπισμένοι.
Η παγωμένη ματιά εκφράζει αντίσταση – όχι απουσία αντίδρασης.
«Είναι σαν να πατάς pause στον άλλον!»
«Προσπαθώ να παραγγείλω έναν καφέ και ο υπάλληλος πίσω από τον πάγκο με κοιτάζει σα να χρειάζεται επανεκκίνηση.»
«Αυτή η ματιά είναι η νέα γλώσσα του σώματος της νεολαίας.»
Το TikTok σφύζει από χιουμοριστικά σκετσάκια που αποτυπώνουν το φαινόμενο σε ποικίες καταστάσεις: σε καφετέριες, καταστήματα, σχολεία και εστιατόρια.
@dantejamees Είμαι συνηθισμένος να με κοιτάζουν πίσω, αλλά η Γενιά Ζ φαίνεται να έχει μια διαφορετική αντίληψη.
♬ original sound – Dante Elizabeth James
Στην πραγματικότητα, οι δύο γενιές απλώς μιλούν διαφορετικές “γλώσσες κοινωνικής επικοινωνίας”. Για πολλούς νέους, η σιωπή λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας, ενώ για τους μεγαλύτερους θεωρείται αγένεια. Ίσως αυτά που χρειάζονται είναι μια δόση κατανόησης και λίγο χρόνο για να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό κλίμα… ή και ένα καλό meme για να γελάσουμε όλοι μαζί.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ