Ο γνωστός σεφ Burak Özdemir επιχείρησε να πείσει τον Speed ότι το τζατζίκι είναι στην πραγματικότητα τουρκική συνταγή, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες απλώς την αντέγραψαν.
Αφού επισκέφθηκε την Ελλάδα και έγινε ημι-θεωρία εκεί, ο Speed ταξίδεψε στη γειτονική Τουρκία. Εκεί, είχε την ευκαιρία να γευτεί παραδοσιακά πιάτα στο εστιατόριο του διάσημου Burak Özdemir, που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στα social media, κυρίως μέσω του TikTok, χάρη στις εντυπωσιακές μερίδες του.
Φέτος, ωστόσο, αντί για κάποιο γιγάντιο πιάτο, ο 30χρονος σεφ του προσέφερε μια ποικιλία από παραδοσιακές γεύσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τζατζικιού.
Η ονομασία του υποδηλώνει ήδη μια παραλλαγή του ελληνικού τζατζικιού, για το οποίο ο CZN Burak προσπαθούσε να επισημάνει στον Speed ότι είναι η αυθεντική τουρκική συνταγή και ότι η ελληνική εκδοχή είναι αντίγραφο.
Στο viral βίντεο, ο διάσημος σεφ εξηγεί ότι «Αδελφέ, στην Ελλάδα αυτό το λένε τζατζίκι. Εμείς το λέμε τζατζίκ. Αυτό είναι το γνήσιο» και προχωρά σε παρόμοιες δηλώσεις για τα ντολμαδάκια.
Ο Speed δοκίμασε επίσης και ένα σαρμά, όπως τον αποκαλούν στην Τουρκία, και έδειξε να απολαμβάνει τη γεύση του ιδιαίτερα.
@speedyroastmeat Famous Turkish chef calls Greek food Turkish. turkey Greece Germany
♬ Bomboclat Speed – SpeedyShowClips
Το τζατζίκι είναι πλέον αναγνωρισμένο ως ελληνικό πιάτο, όμως παραλλαγές του υπάρχουν σε πολλές κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Στην Ελλάδα, τα κύρια συστατικά περιλαμβάνουν γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και λάδι, προσφέροντας έναν πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία, συχνά προστίθενται μπαχαρικά όπως δυόσμος, πράσινο κρεμμύδι, θυμάρι ή άνηθος, με την υφή του να είναι πιο αραιή σε σχέση με τη ελληνική εκδοχή.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ρίζα της λέξης «τζατζίκι» είναι τουρκικής προέλευσης και προέρχεται από το «τζατζίκ», αλλά το πιάτο έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παραδοσιακά ελληνικό προϊόν.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ