website free tracking Για ποιο λόγο είναι κακό να πίνουμε καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί: Η εξήγηση ενός γνωστού σεφ (βίντεο) | Celebs.gr

Για ποιο λόγο είναι κακό να πίνουμε καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί: Η εξήγηση ενός γνωστού σεφ (βίντεο)

TV & MEDIA18 Σεπτεμβρίου, 2025235 Views

Ανακαλύψτε γιατί ο γνωστός Ιταλός σεφ Gino D’Acampo θεωρεί πως ο καπουτσίνο δεν έχει θέση μετά τις 11 το πρωί — και ποιο είναι το επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από αυτή την ιταλική παράδοση.

Ο Gino D’Acampo, ένας από τους πιο αγαπητούς τηλεοπτικούς μάγειρες, πυροδότησε μια έντονη συζήτηση ανάμεσα στους φανατικούς του καφέ, ανακοινώνοντας ότι οι καπουτσίνο δεν είναι κατάλληλοι για κατανάλωση μετά τις 11 το πρωί. Το σχετικό βίντεο του στο TikTok έχει ήδη φτάσει τα 2,4 εκατομμύρια views.

Η αιτία πίσω από αυτή τη δήλωση δεν σχετίζεται με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά με το θέμα της πέψης.

Ο καφές στην ιταλική παράδοση: Πρωινό με γάλα, βραδινή ένταση

Ο 48χρονος σεφ, γνωστός από την εκπομπή An Italian In… και τα best-sellers βιβλία του, υποστηρίζει: «Για έναν Ιταλό, υπάρχει η κατάλληλη ώρα για καπουτσίνο και η κατάλληλη ώρα για εσπρέσο. Ο εσπρέσο μπορεί να καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και μετά το φαγητό, γιατί συντελεί στην εύρυθμη πέψη».

Σύμφωνα με τον Gino, η καφεΐνη προωθεί τη ροή του αίματος, ενισχύοντας έτσι την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αντίθετα, ο καπουτσίνο λόγω του γάλακτος «επιβαρύνει» την πέψη και δεν είναι ιδανικός μετά από γεύμα. «Το γάλα φορτώνει το στομάχι. Το τελευταίο που πρέπει να κάνεις μετά το φαγητό είναι να πιεις καπουτσίνο».

Η ιταλική κουλτούρα και οι κανόνες καφέ

Στην Ιταλία, υπάρχουν αυστηρές και μη αποδεκτές παραδόσεις γύρω από τον καφέ:

  • Καπουτσίνο και latte αποκλειστικά το πρωί

  • Εσπρέσο μετά από γεύματα

  • Macchiato ή ristretto καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Στην Ιταλία, το γάλα θεωρείται τροφή για το πρωί. Ο συνδυασμός καπουτσίνο με ένα cornetto αποτελεί τη quintessential πρωινή εμπειρία. Αλλά μετά τις 11:00, η κατανάλωση γάλακτος θεωρείται όχι μόνο επιβλαβής για την πέψη, αλλά και… αντιαναγκαία προς την παράδοση.

Αντιδράσεις από τους φαν: «Κι η τιραμισού τι είναι;»

Φυσικά, τα σχόλια στο TikTok δεν έλειψαν:

  • «Δεν πίνουμε γάλα μετά το φαγητό, αλλά επιτρέπεται… το τιραμισού; Οι Ιταλοί είναι απλά οι καλύτεροι!»

  • «Θα απολαύσω καπουτσίνο ό,τι ώρα θέλω. Ζω την ελευθερία!»

  • «Δηλαδή να παραιτηθούμε και από το cheesecake μετά το δείπνο;»

Ο Gino, ωστόσο, τηρεί τις παραδοσιακές αρχές της ιταλικής κουλτούρας — και για όσους επιθυμούν να ζουν “la dolce vita”, ίσως αυτός ο κανόνας να αξίζει την προσοχή.

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ

ΠΗΓΗ

Επομενο αρθρο..
Sidebar
μη χασεις
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...