O κανόνας 3-30-300 είναι το πιο απλό mind-hack που συνδέει τη φύση με την ψυχική σου υγεία και μπορείς να τον εφαρμόσεις από σήμερα.
Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς να ξέρεις τι φταίει; Δεν είσαι μόνος. Το συνεχές άγχος, η πίεση και η αίσθηση ότι είσαι αποσυνδεδεμένος από τον εαυτό σου, όλα αυτά είναι σημάδια που σου δείχνουν πως χρειάζεσαι μια παύση. Και όσο κι αν ακούγεται απλοϊκό, ίσως η λύση να βρίσκεται εκεί έξω. Ίσως θα έπρεπε να υιοθετήσεις τον «κανόνα 3-30-300».
Όχι, δεν είναι αριθμοί τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Είναι ο νέος τρόπος να βάλεις τη φύση (και την ηρεμία) πίσω στη ζωή σου. Ο «κανόνας 3-30-300» λέει το εξής απλό: για να μειώσεις το στρες και να νιώσεις καλύτερα, χρειάζεσαι να βλέπεις 3 δέντρα από το παράθυρο του σπιτιού σου, να υπάρχει 30% πράσινο εκεί που ζούμε ή εργαζόμαστε και ένα πάρκο ή άλσος μέσα σε απόστη 300 μέτρων από τον τόπο διαμονής μας.
Γιατί; Σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό AD, ο εγκέφαλος συντονίζεται καλύτερα όταν βλέπει πράσινο. Επειδή λίγο πράσινο μπορεί να κάνει reset στο νευρικό σου σύστημα. Επειδή δεν γίνεται να «φορτίζεις» αν δεν αποσυνδέεσαι που και που, κι ένας περίπατος στο πάρκο είναι πιο αποτελεσματικός από 15 λεπτά scrolling.
Δεν έχεις 3 δέντρα απέναντι; Φτιάξε μια πράσινη γωνιά στο μπαλκόνι ή στο σαλόνι σου. Δεν έχεις πάρκο κοντά; Κάνε μια mini διαδρομή στη φύση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δεν φτάνεις το 30% πράσινο στο χώρο που ζεις ή εργάζεσαι; Τουλάχιστον, προσπάθησε να βγαίνεις από το σπίτι όσο πιο συχνά μπορείς. Παραδόξως, ακόμη και η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ για τη φύση είναι ωφέλιμη για την ψυχική μας υγεία.
Ο «κανόνας 3-30-300» δεν είναι αυστηρός. Είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε σε full screen mode. Και ότι καμιά φορά, η αληθινή ευτυχία βρίσκεται εκεί που δεν πιάνει Wi-Fi.
Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται «πολυτέλεια», ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείς. Το να βλέπεις δέντρα από το παράθυρό σου, να περπατάς σε έναν δρόμο με σκιά και να έχεις πρόσβαση σε έναν μικρό πράσινο χώρο δεν είναι θέμα αισθητικής, είναι θέμα ευεξίας. Είναι ο πιο ήπιος, φυσικός και low-budget τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου.
Και τελικά, το σώμα και το μυαλό σου δεν χρειάζονται πάντα detox retreats ή πανάκριβα συμπληρώματα. Καμιά φορά, χρειάζονται απλώς λίγο περισσότερο πράσινο.