
Οι αστροναύτες της Κίνας μόλις κατέγραψαν μια σπουδαία στιγμή στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών, καθώς για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ψητά φτερά κοτόπουλου σε τροχιά, χάρη σε έναν καινοτόμο φούρνο σχεδιασμένο ειδικά για τις συνθήκες του Διαστήματος.
Στον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό, τα πληρώματα των αποστολών Shenzhou-20 και Shenzhou-21 εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του νέου φούρνου για να ετοιμάσουν και να γευτούν ένα πραγματικά απολαυστικό γεύμα: φτερούγες κοτόπουλου Νέας Ορλεάνης και φιλέτα μοσχαριού με μαύρο πιπέρι. Το Κέντρο Αστροναυτών της Κίνας (ACC) δημοσίευσε εντυπωσιακά βίντεο που απεικονίζουν τους ταϊκοναύτες να προετοιμάζουν και να ψήνουν τα πιάτα τους, απολαμβάνοντας μια στιγμή καινοτομίας στην μικροβαρύτητα.
Αυτός ο νέος φούρνος είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κίνας να βελτιώσει την καθημερινότητα των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων αποστολών. Όπως αναφέρει το ACC, ο φούρνος λειτουργεί χωρίς καπνό και λάδι, πληρώντας αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές και την ενεργειακή ασφάλεια. «Μετά από σημαντικές καινοτομίες στην τεχνολογία ελέγχου θερμοκρασίας, στη συλλογή υπολειμμάτων και στη φίλτρανση, καταφέραμε να επιτύχουμε ψήσιμο χωρίς καπνό στο Διάστημα», δήλωσε ο Λιου Γουέιμπο από το ACC. Ο φούρνος αυτός έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί αξιόπιστα για πάνω από 500 κύκλους ψησίματος.
Το 2020, η NASA είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να ψήσει μπισκότα σοκολάτας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μια διαδικασία που κράτησε πάνω από δύο ώρες για το αποτέλεσμα ενός και μόνο μπισκότου. Αντίθετα, ο κινεζικός φούρνος χρειάστηκε μόλις 28 λεπτά για να ψηθεί ένα πιάτο φτερών κοτόπουλου, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή απόδοση στη διαχείριση της θερμότητας. «Ο φούρνος σχεδιάστηκε με στόχο την ενεργειακή συμβατότητα του σταθμού, την ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και την ασφάλεια», δήλωσε ο καθηγητής Κανγκ Γκουοχουά από το Πανεπιστήμιο Αεροναυπηγικής Ναντζίνγκ.
Για τους ταϊκοναύτες, που διαμένουν μήνες μακριά από τη Γη, η δυνατότητα να μαγειρεύουν φρέσκα φαγητά δεν αφορά μόνο τη διατροφή αλλά και τη διατήρηση της ψυχολογικής υγείας. «Ο διαστημικός σταθμός δεν είναι μόνο ένα εργαστήριο, αλλά και το σπίτι των αστροναυτών. Το μπάρμπεκιου τους προσφέρει ζεστασιά και διατηρεί μια αίσθηση κανονικότητας», σχολιάζει ο Κανγκ.
Η αποστολή Shenzhou-21 έχει διευρύνει το μενού των αστροναυτών σε περισσότερα από 190 πιάτα, που εναλλάσσονται κάθε δέκα ημέρες. Οι αστροναύτες έχουν την ευκαιρία να ψήνουν ξηρούς καρπούς, κέικ και λαχανικά, ενώ το «διαστημικό μποστάνι» του σταθμού προσφέρει φρέσκα προϊόντα όπως μαρούλια, ντοματίνια και γλυκοπατάτες, με αρκετά φυτά να ολοκληρώνουν πλήρεις κύκλους ανάπτυξης από σπόρο σε σπόρο.


Λευτέρης Πανταζής: Ρ泣στο Βεάκειο – Η συγκινητική στιγμή της βράβευσής του




